ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αναρωτιούνται. 

«Ποιος είμαι; Ποίος είναι ο σκοπός μου στην ζωή; Γιατί γεννήθηκα σ’ αυτό το απέραντο σύμπαν;»
    

  Συνήθως ξοδεύουμε την ενέργειά μας παγιδευμένοι στην ακατάπαυστη δραστηριότητα της ζωής μας. Αλλά μερικές  φορές, όπως όταν είμαστε μόνοι στην γαλήνη της φύσης, η εξαιρετική της ομορφιά μας ανυψώνει από την καθημερινότητα.  Αισθανόμαστε κάτι πέρα από τους εαυτούς μας, μια αρμονία βαθιά μέσα μας, μια εσωτερική γαλήνη, μια ένωση με όλη την ζωή.  Ο νους κινείται από τα δεσμά της καθημερινής ζωής προς την ελευθερία όπως ακόμα δεν την έχουμε φανταστεί, προς μια αναλαμπή του απείρου.  Σήμερα υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για εσωτερική πληρότητα, για εξερευνήσεις τοu εσώτερου εαυτού μας και να συνειδητοποιήσουμε την ειρήνη και την αρμονία μέσα μας.

     Το αρχαίο σύστημα για την διεύρυνση του νου ώστε να κατακτηθεί αυτή η εσωτερική αρμονία, λέγεται Γιόγκα. Είναι ένα επιστημονικό σύστημα για εσωτερική μεταμόρφωση.  Γιόγκα στα Σανσκριτικά, σημαίνει ένωση και δηλώνει την ένωση του ατόμου με το άπειρο (θεό).  Είναι  το μονοπάτι προς το κέντρο του εαυτού.

     Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι επιστήμη.  Δεν κηρύσσει δόγματα αλλά διδάσκει τον Ουμανισμό, την αγάπη για όλους και την ηθικότητα.  Από την στιγμή που δεν έρχεται σε σύγκρουση με καμία από τις παγκόσμιες αρχές των θρησκειών του κόσμου, οι άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων μαθαίνουν Γιόγκα και διαλογισμό. 

Οι ασκήσεις Γιόγκα φέρνουν το σώμα σε μία φυσική ισορροπία

     Τι είναι  η πρακτική της Γιόγκα;  Πως λειτουργεί ;  Υπάρχουν δύο όψεις, η φυσική και η διανοητική.  Ας εξετάσουμε αρχικά την φυσική πλευρά.  Οι περισσότερες ασκήσεις, όπως το τζόκινγκ., το κολύμπι, ή το τένις, εμπεριέχουν επαναλαμβανόμενες συστολές του μυικού συστήματος – κατασκευάζουν δυνατούς και συντονισμένους μυς και τονώνουν το καρδιοαγγειακό σύστημα. το κύριος όφελος των ασκήσεων της γιόγκα, είναι η επίδρασή τους στους αδένες. Οι ενδοκρινείς αδένες εκκρίνουν ορμόνες μέσα στο αίμα, και αυτές οι ορμόνες επιδρούν στην λειτουργικότητα όλων των οργάνων του σώματος.  Η δυσλειτουργία των κύριων ενδοκρινών αδένων επιφέρει πολλές φυσικές ασθένειες αλλά και διανοητικές διαταραχές.  Μεταβαλλόμενες ορμονικές δυσαναλογίες στο σώμα μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, ανησυχία, απογοήτευση και μελαγχολία.  Χιλιάδες χρόνια πριν, οι Γιόγκι (άτομα που ασκούσαν την πρακτική της γιόγκα) ήδη πειραματίζονταν με το δικό τους σώμα και μυαλό.  Ανακάλυψαν την τρομαχτική επίδραση των αδένων στην φυσική και διανοητική τους υγεία.  Ανέπτυξαν ένα σύστημα ασκήσεων για να θέσουν συγκεκριμένη πίεση στους ποικίλους ενδοκρινείς αδένες, εναρμονίζοντάς τους έτσι με έναν φυσικό τρόπο.

 

Μια καθημερινή συνήθεια για καλή φυσική κατάσταση.

      Υπάρχουν περίπου 80.000 στάσεις γιόγκα που ονομάζονται Ασανα, «στάσεις άνετα κρατημένες». Ευτυχώς, μόνο μερικές είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε μια καλή φυσική κατάσταση.  Μια καθημερινή εξάσκηση 15-20 λεπτών μπορεί να τονώσει διάφορους αδένες, όργανα και μυς, ώστε να διασφαλισθεί μια ζωή χωρίς ασθένειες.  Η Ανάντα Μάργκα προσφέρει εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα και υπάρχουν εκπαιδευμένοι δάσκαλοι σε ένα προσωπικό πρόγραμμα για σας. Μερικές από τις στάσεις είναι τόσο απλές και άνετες ώστε ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι μπορούν να τις εφαρμόσουν. Συνήθως, ύστερα από δραστήριες φυσικές ασκήσεις κάποιος νιώθει εξαντλημένος και λαχανιασμένος, ενώ αντίθετα μετά τις ασκήσεις της γιόγκα κανείς νιώθει εντελώς χαλαρωμένος, ενεργοποιημένος και ανανεωμένος. Γυναίκες και άντρες σε όλο  τον κόσμο, σε όλους τους τομείς της ζωής, εφαρμόζουν την πρακτική της γιόγκα. Σπουδαστές, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, νοικοκυρές καi εργάτες έχουν υιοθετήσει τη γιόγκα σαν μια καθημερινή τους συνήθεια γιατί είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα για  φυσική και διανοητική υγεία. Όμως η γιόγκα δεν ωφελεί μόνο για την ανάπτυξη της υγείας, της ομορφιάς, της μακροζωίας ή για την αιώνια νεότητα.  Οι Ασάνας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνουν το σώμα ένα κατάλληλο όχημα για το ταξίδι σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης, για την επέκταση του νου. Έχουμε έρθει σε ένα μακρύ εξελικτικό ταξίδι από τα αστέρια και την κοσμική σκόνη στη ζωή και στο ανθρώπινο μυαλό.  Η εξέλιξή μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μέσα στους αιώνες η διάνοιά μας έχει αναπτυχθεί όπως επίσης και ο ορθολογισμός, η ικανότητα λογικής σκέψης και ανάλυσης του κόσμου που μας περιβάλλει. Έχουμε παρουσιάσει πολλά θαύματα στην επιστήμη και την τεχνολογία αλλά η εξέλιξη του μέλλοντος σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα είναι τόσο διανοητική.Διαλογισμός, η διαισθητική επιστήμη, η επιστήμη της αγάπης.

Η γιόγκα αποκαλείται διαισθητική επιστήμη γιατί είναι μία συστηματική πρακτική για την ανάπτυξη της διαίσθησης και υψηλότερων επιπέδων επίγνωσης. Ο νους μας έχει ανυπολόγιστες δυνατότητες οι οποίες παραμένουν γενικά απρόσιτες και ανεκμετάλλευτες. Όταν επεκτείνεις τον εαυτό σου σε αυτά τα βαθύτερα στρώματα του νου συναντάς την εμπειρία της αναπτυσσόμενης ειρήνης, ενέργειας, δύναμης της θέλησης και της συγκέντρωσης. Αρνητικά συναισθήματα όπως κατάθλιψη βαθμιαία θα εξαφανιστούν. Και επειδή ο βαθύτερος εαυτός είναι η αστείρευτη πηγή αγάπης, η αγάπη για τον εαυτό σου και για την πλάση μεγαλώνει. Θα νιώθεις να αναπτύσσεται η ευσπλαχνία σου για τους άλλους. Τελικά θα έχεις άμεση συνειδητοποίηση του άπειρου εσωτερικά, καθώς και της ειρήνης.

     Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν αυτήν την ανυψωμένη κατάσταση της ύπαρξης γιατί ο ταραχή του νου, τους εμποδίζει. Με την συστηματική πρακτική του διαλογισμού μπορούμε να μάθουμε να ηρεμούμε από το άγχος και την ανησυχία μας και να διοχετεύουμε την νοητική μας ενέργεια στην ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων του μυαλού μας.

 

Οφέλη του διαλογισμού 

Μερικά από τα άμεσα οφέλη του διαλογισμού είναι ο ξεκούραστος ύπνος, η απελευθέρωση από τις νοητικές εντάσεις ή το στρες, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, και ο έλεγχος των συναισθημάτων καθώς και η κατάκτηση της ανώτερης γνώσης διαθέτοντας τον χρόνο να αναπτύξεις το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σου μέσο της πρακτικής του διαλογισμού θα είσαι  ικανός να υπερνικήσεις την οποιαδήποτε δυσκολία που ίσως αντιμετωπίσεις στη ζωή σου. Επιπλέον θα γίνεις εμπνευσμένος, ήρεμος και με καθαρό μυαλό, ικανός να λύσεις τα οικογενειακά σου προβλήματα καθώς επίσης να βοηθάς στην λύση των προβλημάτων της κοινωνειας στην οποία ζεις, ίσως ακόμα και κάποια από τα προβλήματα του κόσμου.

Επιστημονική ανάλυση του διαλογισμού.

     Πως δουλεύει ο διαλογισμός; Τι συμβαίνει ακριβώς στο μυαλό μας καθώς κλείνουμε τα μάτια μας σε μια βαθιά συγκέντρωση;   

     Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα πάντα σε αυτό το σύμπαν είναι δονήσεις, κραδασμοί.  Ακόμα και το άτομο του μορίου δεν είναι στερεό αλλά φτιαγμένο από κύματα παλλόμενης ενέργειας. Ο νους είναι επίσης κραδασμικός και το μυαλό αδιάκοπα παράγει ηλεκτρικά κύματα διαφορετικής συχνότητας ανάλογα με το επίπεδο συνείδησής μας. Αυτό έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένων πειραματισμών που ονομάζονται Η.Ε.Γ. (ηλεκτρο-εγκεφαλογραφικά) πειράματα.  Για να μετρήσουν τα κύματα του μυαλού οι επιστήμονες εφαρμόζουν ευαίσθητα όργανα στο ανθρώπινο κεφάλι που συλλέγουν τους ηλεκτρικούς σφυγμούς από το μυαλό και τους καταγράφουν σε ένα διάγραμμα.

     Το υψηλότερο από τα δύο κύματα αντιπροσωπεύει το μέσο ανθρώπινο εγκεφαλικό κύμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας και ονομάζεται ρυθμός «βήτα».  Είναι πολύ ταχύ και ακανόνιστο – μία γραφική έκφραση της ταραγμένης και ανήσυχης κατάστασης ενός μέσου ανθρώπινου μυαλού.  Το χαμηλότερο κύμα αντιπροσωπεύει το ρυθμό «άλφα».  Αυτός είναι πολύ αργότερος και πολύ σταθερός – υπόδειγμα μιας ήρεμης και ισορροπημένης κατάστασης.

     Στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλλιφόρνια το 1975 έγιναν πειράματα σε φοιτητές από την οργάνωση της Ανάντα Μάργκα. Βρέθηκε ότι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν εντελώς διαφορετικά κύματα από τους κατά μέσο όρο ανθρώπους.

     Εκείνοι οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό κανονικά παράγουν άλφα κύματα όλη την ημέρα – όχι μόνο κατά την διάρκεια του διαλογισμού, αλλά κατά την διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται πάντα σ’αυτό  που ονομάζεται «άλφα κατάσταση» – μια κατάσταση γαλήνιας επαγρύπνιση.  Βρήκαν ότι σ’ αυτήν την χαλαρή και συγκεντρωμένη ψυχική κατάσταση οι άνθρωποι επιτελούν όλα τα καθήκοντά τους πιο αποτελεσματικά και ήρεμα.

Η τεχνική του μάντρα Πως αλλάζεις το ρυθμό του μυαλού απ’ τον κουραστικό ρυθμό βήτα σε γαλήνιο άλφα ; Οι αρχαίοι γιόγκις ανακάλυψαν την ισχυρή επίδραση που έχει ο ήχος στο μυαλό.  Για παράδειγμα όταν νιώθουμε ατονία, θυμό ή ένταση και ακούσουμε απαλή μουσική, οι εντάσεις μας αμέσως υποχωρούν, ο θυμός εξαφανίζεται, καθώς το μυαλό μας πλέει στον ρυθμό της μουσικής.  Οι γιόγκις ανέπτυξαν ένα είδος εσωτερικής μουσικής, μια τεχνική που ονομάζεται Μάντρα που σημαίνει έναν ήχο που απελευθερώνει το μυαλό.  Επάνω στους ταραγμένους ρυθμούς του μυαλού, ο διαλογιζόμενος υπερθέτει τον λεπτό και αργό ρυθμό του Μάντρα τραγουδώντας το εσωτερικά.

     Σταδιακά μ’ αυτήν την επανάληψη, το μυαλό χαλαρώνει και αρχίζει να πλέει στο ρυθμό του Μάντρα.  Τελικά, ο νους γίνεται εντελώς ήρεμος.  Αργότερα ο επιδέξιος διαλογιζόμενος υπερβαίνει το Μάντρα ακόμα και την σκέψη καθώς το μυαλό  συγχωνεύεται στην υπερσυνείδητη κατάσταση του άπειρου.

     Υπάρχουν πολλοί τύποι Μάντρα.  Μερικά χρησιμοποιούνται για προσευχή, λέγοντας τα ή τραγουδώντας  τα φωναχτά.  Η τεχνική διδάσκεται από τους εκπαιδευτές της Ανάντα Μάργκα δασκάλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν «σιωπηλά Μάντρα», τα οποία είναι ιδιαίτερα Μάντρας που χρησιμοποιούνται μόνο για σιωπηλό διαλογισμό.  Ο δάσκαλος δίνει την τεχνική που καλλίτερα ταιριάζει στο κάθε μαθητή.  Τέτοια προσωπική καθοδήγηση δεν είναι δυνατή από βιβλία ή κασέτες.  Να γιατί  συστήνεται να μαθαίνει κανείς διαλογισμό από ένα δάσκαλο.

 

Ανάντα Μάργκα :  το μονοπάτι της μακαριότητας

     Αυτό το υπερσυνείδητο βασίλειο είναι μια κατάσταση ατελείωτης μακαριότητας, μακριά από οποίες συγκρούσεις. Όταν δοκιμάζεται ακόμα και για ένα λεπτό, το μυαλό ανθίζει με ανέκφραστη χαρά που ονομάζεται Ανάντα (μακαριότητα). Έτσι Ανάντα Μάργκα σημαίνει «το μονοπάτι της μακαριότητας». Αυτή η ύψιστη χαρά και βαθιά εσωτερική ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί από τον καθένα... Ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, κοινωνικής θέσης ή εκπαίδευσης.  Εξαρτάται από την ειλικρινή δέσμευση και αποφασιστικότητα να επιχειρήσεις την προσπάθεια.

     Η πρακτική του διαλογισμού είναι τόσο απλή, όπου μπορεί να διδαχθεί από έναν εκπαιδευτή –δάσκαλο στην πρώτη συνάντηση και στην συνέχεια με κανονική εξάσκηση στο σπίτι.  Δεν υπάρχουν ούτε ελάχιστα ούτε μέγιστα όρια για τον χρόνο.  Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν  ότι η εξάσκηση 20-30 λεπτά, δύο φορές την ημέρα δίνουν το καλύτερο όφελος.  Οι εκπαιδευμένοι δάσκαλοι της Ανάντα Μάργκα (γνωστοί ως Ατσάρια) δεν ζητούν καθόλου χρήματα γι’ αυτήν την ανεκτίμητη μέθοδο. Αισθάνονται ότι είναι εκ γενετής δικαίωμα του καθενός  να είναι ικανός να ξεκλειδώσει την πόρτα του εσωτερικού εαυτού, και ο διαλογισμός, που είναι το κλειδί γι’αυτήν την πόρτα, δεν πρέπει να πουλιέται, αλλά να δίνεται ελεύθερα σ’ όλα τα ειλικρινή άτομα.

     Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν την επιστήμη του διαλογισμού και αισθάνονται το όφελος του στην καθημερινή τους ζωή.  Πολλές εταιρίες έχουν ανακαλύψει ότι οι χαλαρωμένοι άνθρωποι δουλεύουν πιο ήσυχα και πιο αποτελεσματικά. Ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν «διαλείμματα διαλογισμού» στην θέση των διαλειμμάτων για καφέ, για να αναζωογονήσουν τους εαυτούς τους.  Οι επαγγελματίες έχουν βρει ότι ο διαλογισμός αναπτύσσει την δημιουργικότητα, την δύναμη της θέλησης και την πρωτοβουλία.  Φοιτητές  εξασκούνται στο διαλογισμό για να αυξήσουν την συγκέντρωση και τη μνήμη τους.

 

Ποιοι μπορούν να κάνουν πρακτική του διαλογισμού;

     Ο καθένας έστω και με μια μικρή επιθυμία να εξασκηθεί κανονικά μπορεί να μάθει διαλογισμό.  Ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να γίνεται από παιδιά, απ’ την ηλικία κιόλας; των 5 χρονών.

     Μπορείς να διαλογιστείς οπουδήποτε – ακόμα και μέσα σ’ ένα λεωφορείο !  Όποτε έχεις μερικά λεπτά να καθησεις χρησιμοποίησε τον χρόνο για να έχεις μια μικρή συνεδρίαση διαλογισμού.  Αποσύρετε την προσοχή σας απ’ οτιδήποτε την αποσπά. Στρέψετε τον νου σας και τις αισθήσεις προς τα μέσα και ακούστε σιωπηλά την εσωτερική σας φωνή.  Ηρεμήστε τα κύματα του νου, και βυθιστείτε στην ενότητα της ζωής.  Τέλος ξαναγυρίστε στη δουλειά σας και στρέψετε την προσοχή σας σ’ αυτήν με ηρεμία και γεμάτοι ενέργεια.

Η  Ανάντα Μάργκα είναι ένας παγκόσμιος κοινωνικός – πνευματικός οργανισμός.

     Όσο περισσότερο διαλογιζόμαστε, ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε ξεχωρισμένοι πα’ την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά στενά συνδεδεμένοι με το σύνολο της ανθρώπινης οικογένειας.  Αναπτύσσουμε ευσπλαχνία για την παγκόσμια οικογένειά μας και λαχταράμε να βοηθήσουμε οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορούμε αυτούς που υποφέρουν.  Σε κάθε γωνία της υδρογείου τα δραστήρια μέλη της Ανάντα Μάργκα απασχολούνται σε πολλά διαφορετικά σχέδια κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης. Ο στόχος των υπηρεσιών μας είναι να παρέχουμε τις βασικές ανάγκες της τροφής, της ενδυμασίας, στέγης της ιατρικής φροντίδας και της εκπαίδευσης σε όλους.

     Τα προγράμματα υγείας παρέχουν δωρεάν ή φθηνή ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ανάγκη.  Οι συνεταιρισμοί των καταναλωτών και παραγωγών ενοποιούν τις προσπάθειες των ντόπιων να εξασφαλίσουν τις δικές τους ανάγκες τροφής οικονομικά και αποτελεσματικά. Τα προγράμματα μαζικής διανομής τροφής παρέχουν δωρεάν φαγητό σε στερημένες περιοχές.  Τα προγράμματα γυναικών βοηθούν τις γυναίκες σε όλες τις σφαίρες της ζωής – φυσική, οικονομική και εκπαιδευτική.  Η βοήθεια σε πρόσφυγες καθώς και άλλα προγράμματα ανακούφισης φροντίζουν για τα θύματα πολέμων, πλημμύρων και σεισμών.

     Τα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα επιτρέπουν τις ικανότητες των παιδιών να αναπτυχθούν πλήρως κάτω από την στοργική καθοδήγηση των αφοσιωμένων δασκάλων.    Πάνω από 1000 σχολεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο παρέχουν προοδευτική εκπαίδευση.

 

Ξεκίνα σήμερα !

    Σ’ αυτόν τον αυξανόμενα σύνθετο κόσμο που προκαλεί αναστάτωση η γιόγκα παρέχει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές πλευρές της ζωής μας.

     Μεταμορφώνουμε τους εαυτούς μας με την πρακτική της γιόγκα και να δουλεύουμε δραστήρια μαζί, για να μεταμορφώσουμε ολόκληρη την γη σε μια αρμονική ανθρώπινη οικογένεια μέσα στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα εγγυηθούν για τις αναγκαιότητες της ζωής και το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να επιτύχουμε τους υψηλότερους σκοπούς της ζωής.

     Σε προσκαλούμε να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι ανακάλυψης που πηγάζει απ’ την δική σου καρδιά και καταλήγουν στον βαθύτερο Εαυτό.


     Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τάξεις γιόγκα και τα δωρεάν μαθήματα διαλογισμού.

tel: 210 80 60 389
email: info (at) neohumanist.net

 


πίσω στην αρχή        English portal

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΑΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ